La mobilització servirà per fer visible el seu descontentament amb la Unió Europea
Un 30% dels assistents a la reunió eren persones de menys de 30 anys | Jana Regué i 6F
Més de 300 agricultors i ramaders lleidatans i tarragonins es van reunir el dimarts al vespre a Fondarella en una assemblea per acordar una onada de protestes de denúncia sobre la situació que viu el sector primari. Es tracta d’un moviment transversal concentrat en la plataforma 6F, que vol denunciar els elevats costos de producció, la falta de control a la importació de països tercers, l’“asfixiant” burocràcia i l’augment del preu del gasoil. Volen cridar l’atenció de les administracions, especialment les europees, i afegir-se a les mobilitzacions agràries que s’estan produint a altres països, com ara França, Alemanya, Romania i Polònia.
De moment, la iniciativa només compta amb el suport d’ASAJA i estan a l’espera que altres sindicats, com Unió de Pagesos i JARC, decideixin si hi participen. Tenen previst ocupar l’autovia amb tractors a partir de les set del matí i fins a mitjanit, però el president d’ASAJA Lleida, Pere Roqué, té clar que “si no hi ha reacció per part d’Europa, la situació continuarà”. A més, explica a Soca-rel que una de les seves exigències és la regulació de les importacions extracomunitàries, que representen “una competència deslleial”, perquè “no compleixen” amb els requisits sanitaris, la política comercial i agrària de la UE.
El president d’ASAJA Lleida, Pere Roqué, té clar que “si no hi ha reacció per part d’Europa, la situació continuarà”.
Des de 6F, també reclamen als governs espanyol i català les ajudes pendents del 2023 relatives a la sequera. També, expliquen que el Pla estratègic espanyol de la Política Agrària Comuna (PAC), dissenyat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, està “mal dissenyat” i “cal flexibilitzar-lo”. Al Departament d’Acció Climàtica, demanen que “acompanyi a tots els productors alimentaris amb aquesta veu de descontentament amb Brussel·les”.
Per altra banda, Unió de Pagesos va per lliure i va anunciar, poques hores abans de l’assemblea, que duria a terme una manifestació el dia 13 de febrer. La proposta d’aquest sindicat continua vigent i organitzarà marxes lentes i talls de carretera per queixar-se del mateix que la plataforma 6F.
A la resta d’Espanya, associacions agràries com ASAJA, COAG i UPA també han engegat protestes per reclamar un “ambiciós” pla de xoc que doni resposta a la indignació creixent arreu del territori. En les pròximes setmanes, les protestes tindran lloc en l’àmbit regional i es demanaran mesures “immediates” a tots els nivells, l’europeu, l’espanyol i les comunitats autònomes. Aquest dimarts van tenir lloc les primeres mobilitzacions a Extremadura, amb una marxa de tractors entre Azuaga i Llerena, i també als carrers de Zamora, a Castella i Lleó.
Com a resposta a la crisi agrària present arreu d’Europa, l'organització europea COPA-COGECA ha optat per dirigir-se directament a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Ho ha fet a través d’una carta en què sol·liciten una reunió amb ella, els seus agricultors i membres de les cooperatives agràries. Assenyalen que les càrregues econòmiques i la burocràcia i els efectes de les crisis climàtiques i geopolítiques estan “estrangulant” els agricultors de la UE i lamenten que les futures normatives tinguin “greus i irreversibles conseqüències sobre les produccions, els ingressos i l’augment de les importacions”.
Kommentare