top of page
Search
  • Writer's pictureJana Regué i Judit Robles

Els pagesos tallen les principals carreteres de Catalunya

Les protestes convocades pel sector agrícola continuaran afectant el trànsit dels pròxims dies


Les entrades a la capital encara no s'han vist afectades, però el portaveu de la plataforma 6F ha anunciat que demà o dijous potser posaran rumb cap a Barcelona | Soca-rel i mapa d'ICGC


Aquest matí els pagesos catalans han donat el tret de sortida a un seguit de mobilitzacions per tot el país, des de les Terres de l’Ebre fins a la Cerdanya i l’Alt Urgell passant per Lleida i les comarques centrals. De moment, segons el Servei Català de Trànsit, les protestes estan afectant aquestes vies de Catalunya: l’autopista AP-7, en els dos sentits a l’Aldea; l’AP-2 i la C-14, en els dos sentits a Montblanc; l’N-2, en els dos sentits a Celrà-Vilademuls; l’A-2, a Sidamon, en sentit est, i a Golmés, en sentit oest; l’N-230, en els dos sentits a Vilaller; l’N-420, en els dos sentits a Móra la Nova i la C-16, la C-17 i la C-25 (eix transversal).


Segons la plataforma 6F, prop de 4.000 tractors han participat en les marxes lentes i els talls, que estan produint afectacions des d’aquest matí. Els pagesos i ramaders compten amb el suport d’Unió de Pagesos, ASAJA i CCOO i no descarten allargar la jornada fins a la nit i dirigir-se cap a Barcelona en els pròxims dies.


Amb aquestes protestes, el sector de la pagesia catalana s’uneix per a formar un front de pressió contra les administracions autonòmiques, espanyoles i europees. D’aquesta manera, segueix l’onada de manifestacions que va començar fa uns dies arreu d’Europa. El sentiment de descontentament per la rígida burocràcia, els efectes de les legislacions dels preus justos i les importacions de tercers països es va estendre entre els països d’Alemanya, Polònia, França o Romania. A Catalunya, s’hi afegeix la problemàtica de la sequera, que fa temps que amenaça els camps.



Respostes de l'administració catalana i espanyola


La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha donat suport a les protestes i ha expressat, en una roda de premsa convocada al migdia, que les reclamacions de la pagesia “no només són legítimes, sinó necessàries”. Tot i explicar que moltes de les queixes “no depenen del govern de la Generalitat”, Plaja ha anunciat que mantindran el contacte amb els diversos sindicats.


Per altra banda, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha publicat aquest migdia la llista dels 140.000 pagesos que obtindran els ajuts extraordinaris per la sequera i l’augment dels preus. En total, suposaran un cost de gairebé 269 milions d’euros, que beneficiaran sobretot Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Andalusia, mentre que Catalunya rebrà prop de 13 milions d’euros. En una roda de premsa, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, s’ha mostrat “al costat” dels agricultors, ramaders i pescadors del país.


Brussel·les fa marxa enrere


La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha retirat la proposta per a reduir l’ús de les pesticides als camps. La llei, que es va presentar el juny del 2022, pretenia limitar-ne l’ús fins a la meitat per millorar la situació mediambiental. Arran de les protestes, però, la presidenta ha anunciat que proposaran una alternativa, amb el consens del sector agrícola, que busqui disminuir l’ús de pesticides i altres químics en vista del 2030.

84 views0 comments

Comments


bottom of page