top of page
Search
  • Writer's pictureClàudia Valdés

Vic acull la 7a edició del Trufforum al recinte firal El Sucre

Updated: Feb 14

Productors de tòfona del país i grans restauradors han promocionat la tòfona negra en un ambient lúdic i per a tots els públics


Els gossos ensinistrats i els porcs són els únics animals capaços de reconèixer i buscar les tòfones gràcies al seu sentit de l’olfacte I Clàudia Valdés


La capital d’Osona celebra aquest cap de setmana la festa de la tòfona negra, un esdeveniment internacional que recull més d’una vintena d’associacions i empreses del mercat tofonaire i ofereix al públic un itinerari complet d’activitats guiades, degustacions, tallers i sessions de cuina en directe presentades per xefs reconeguts. La celebració, que va néixer fa set anys en mans de l’European Mycological Institute, pretén ser un espai anual per a la divulgació científica i convertir-se en el punt de trobada principal dels diversos agents del sector per a la promoció del consum i l’ús responsable de la tòfona.


Aquest és el segon any consecutiu que se celebra el Trufforum al recinte firal El Sucre. L’espai ha concentrat centenars de persones que han tingut l’oportunitat de recórrer lliurement les instal·lacions. A més de les diverses aules i escenaris de la fira, el programa ha permès que els usuaris visitin el “Mercat de la Tòfona”, un espai on poden comprar i descobrir nous productes trufats artesanals.



La programació


El passat divendres dia 2 de febrer es va inaugurar oficialment Trufforum Vic 2024 amb el nomenament com a nou ambaixador d’honor de la tòfona al cuiner Joan Roca del celler de Can Roca.


El dissabte 3 de febrer, la fira va obrir les portes a un públic divers, oferint serveis als sectors més professionals, activitats d’oci amb entrada gratuïta o de preus reduïts per a la població, o un conjunt de tallers reservats pels infants. Les activitats gastronòmiques, que comprenen tasts de tòfona dels diversos territoris catalans i del món, així com sessions de cuina en directe, van esdevenir una oportunitat de trobada per als visitants.


Els anomenats show cooking van ocupar gairebé la sessió sencera de dissabte. Els visitants van poder trobar-se amb cuiners de renom que van apostar per oferir, tal com expliquen els organitzadors, una manera de “recuperar les arrels i els orígens amb creativitat”. Arnau Paris, xef de l’espai Cuines a TV3, i Rais Esteve, xef i assessora de creativitat, van presentar les seves receptes amb el patrocini de la Federació Catalana DOP-IGP. Jordi Vilà, cuiner del restaurant Alkimia, va mostrar la cuina tradicional barrejant el producte amb carn de caça. La proposta de Martina Puigvert, reconeguda com la millor cuinera jove segons la Guia Michelin 2024, va afegir la tòfona en la seva característica cuina volcànica. L’última sessió de la tarda, ‘Tòfona amb bombolles’ amb Nandu Jubany i Empar Moliner, i amb la col·laboració d’INCAVI, va tancar una jornada molt concorreguda i didàctica.


PROTOCAT: "La sequera i les altes temperatures han afectat molt la producció de la tòfona"


L’eix vertebrador de la jornada de dissabte


Aquesta nova edició comptava amb el Congrés Internacional de la Tòfona Negra, amb la preocupació pel canvi climàtic com a argument central. “La sequera i les altes temperatures han afectat molt la producció de la tòfona”, assegura l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT). Els punts del territori català on més es recull aquest aliment són la comarca del Solsonès i la zona del Montsec, però segons el PROTOCAT, “aquest any la producció ha disminuït considerablement.”



A la fira hi ha representacions de tots els territoris productors d'Espanya: Sòria, Burgos, Comarques de Saragossa, Terol, Aragó, Castella la Manxa, Castelló i Catalunya    I    Clàudia Valdés


Anna Erra: "Em provoca una emoció especial que ara reconeguin l’aposta que vaig fer amb el Trufforum"

M.H. Sra. Anna Erra, Tòfona d’Or 2024


La jornada va dinamitzar-se amb l’entrega de la Tòfona d’Or d’enguany. Es tracta d’un reconeixement que premia les personalitats que contribueixen a la divulgació de la tòfona entre la població. Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya, va rebre la distinció de 2024, que va marcar la tercera edició. L’entrega, patrocinada per Casa Sendra, va ser presentada per Helena Garcia-Melero, que va destacar la feina d’Erra i va expressar la importància de l’esdeveniment per a remarcar la riquesa alimentària i de restauració del territori. La presidenta va declarar que li provoca “una emoció especial” que ara reconeguin l’aposta que va fer. A més, va afirmar: “Com a presidenta, també veig que tenim un país molt ric, tant amb productes com amb ciutats que fan grans fires.” L’ex-alcaldessa de la ciutat de Vic va engegar aquesta proposta durant el seu mandat l’any 2017.


Música i tòfona


L’edició del Trufforum d’aquest any ha estat molt marcada per la música. L’emissora catalana de ràdio, Flaixbac, va tenir el seu estand on hi van passar moltes cares conegudes com l’Helena García Melero juntament amb l’Anna Erra, en Nandu Jubany o en Marc Ribes. El programa del migdia, ‘El vermut de Llucià Ferrer’, va amenitzar les dues hores que dura l’emissió retransmetent-se des de la capital d’Osona. A més, diversos artistes van pujar a l’escenari, com el cantant del català Mishima, David Carabén, qui va tancar la jornada.

56 views0 comments

コメント


bottom of page