La mostra pretén estar dos mesos a la capital catalana i després recórrer diferents punts del país
Amb motiu de les revoltes pageses d’aquests últims dies, resulta interessant visitar el passadís d’entrada al Palau Robert per conèixer els orígens d’una de les veus del camp més antigues i importants de Catalunya, Unió de Pagesos. El passat 8 de febrer, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, juntament amb membres del sindicat, va inaugurar l’exposició que commemora el 50è aniversari de la fundació de l’organització.
Unió de Pagesos va néixer en la clandestinitat el 1974 a la Casa de Colònies de Penyafort, a Pontons, a l'Alt Penedès. Des de llavors, ha estat el sindicat més concorregut per la pagesia catalana i també ha representat una de les agrupacions antifranquistes més compromesa amb les llibertats, la cultura i el territori català.
Sota el títol ‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos ’, l’organització planteja un recorregut sobre el debat del camp. Ho fa amb una proposta trencadora, perquè està composta de taulers horitzontals coberts de terra que el públic ha d'escampar per conèixer els cinc blocs que divideixen l'exposició. Aquests són els diferents temes que s’hi tracten:
Orígens de la lluita pagesa
La demanda dels preus dignes
La reivindicació de la importància de la terra, la sobirania alimentària i la lluita contra l'especulació del sòl i l'aigua
La pagesia com a una realitat social amb un model sostenible davant les grans empreses
El treball del sindicat per la igualtat i la visibilització de la dona i el món rural com a un espai no discriminatori
Una setmana després de la seva inauguració, la mostra no està portant una gran afluència de visitants, tot i ser gratuïta. Mentre que alguns dels visitants coincideixen a dir que “és molt emotiva i representativa”, altres afirmen que “és una mica feixuc haver d’escombrar la terra per llegir els panells”. Romandrà al Palau Robert fins al 31 de març i Unió de Pagesos pretén que sigui itinerant i que es pugui visitar en diversos indrets de Catalunya.
Comentários