top of page
Search
  • Writer's pictureJudit Robles

Una dotzena de comerços anoiencs s'uneixen a la nova campanya "Tria la teva terra"

Updated: Feb 14

La iniciativa promou el consum de productes locals i la difusió dels establiments que ofereixen productes fets a la Conca d'Òdena


La campanya aposta per un missatge visual que valora els productes de proximitat. I Parc Agrari de la Conca d'Òdena parcagrarico.cat


El Parc Agrari de la Conca d'Òdena ha engegat aquesta setmana la seva darrera campanya "Tria la teva terra", que ja compta amb la participació de més d'una dotzena de productors, establiments i botigues del territori anoienc. La iniciativa neix amb la finalitat de conscienciar la ciutadania sobre la importància de consumir productes de quilòmetre zero i donar suport al comerç local.


La intenció de la campanya manté els mateixos objectius que va plantejar el Parc, coordinat pel Consell Comarcal de l'Anoia, fa gairebé tres anys amb motiu de la seva inauguració: generar una estructura forta que faciliti que els consumidors apostin pel producte propi de la zona i que permeti el desenvolupament sostenible del territori de la Conca, així com la seva dinamització social i econòmica.


Els productes que ofereixen els establiments disposen del distintiu oficial del Parc Agrari de la Conca d'Òdena. Es tracta d'un segell que va néixer el passat desembre, després de l'aprovació unànime de l'assemblea del Parc, i que garanteix la qualitat dels productes, així com el compliment de requisits que asseguren la seva proximitat i sostenibilitat. Actualment, el distintiu pot trobar-se en els envasos de diverses matèries primeres i productes d'horta de temporada cultivats a la Conca d'Òdena o la seva perifèria.


Bocins per Xalar: "La imatge de passejar els carrers amb totes les persianes abaixades és trista."

Els comerços Bocins per Xalar, A Grams, Supermas, el Forn de Jorba – Eixarcolant i L'Hort de l'Avi són els primers establiments que s'han sumat a la campanya, a través del contacte amb el Parc Agrari de la Conca d'Òdena o la coneixença amb algun dels seus proveïdors. Les botigues, que ofereixen productes ecològics i de proximitat o provinents del Parc Agrari, ja tenen una clientela marcada, però sostenen que els projectes com el de l'associació "els va bé per afavorir el comerç local com a peça fonamental de la vida del poble." El negoci Bocins per Xalar, per exemple, destaca la riquesa identitària que aporten aquests comerços: "La gent no és conscient que els petits comerços hi són per donar servei i il·luminar els carrers. Si els consumidors aposten per les grans superfícies i Internet, no serà necessari que les botigues obrin. Però la imatge de passejar els carrers amb totes les persianes abaixades és trista."


La proposta també busca generar una xarxa que mantingui vius tots els agents partícips de la cadena de valor dels productes agrícoles de la zona. Pretén ser una eina socioeconòmica que realci el territori i totes les activitats que s'hi desenvolupen, incloent-hi els serveis de turisme i l'oci. És per això que la iniciativa també ha comptat amb la participació de restaurants o hostals que ofereixen els seus productes: El Cafè de l'Ateneu, Cubics Restauració, Viure B2, La Lliga i Nean de Capellades, l'Hostal Robert de La Pobla de Claramunt i el Cafè de Jorba.


La divulgació de la campanya va començar dilluns a través de la publicació de diversos cartells físics o digitals. Tot i tractar-se d'una campanya en línia, la presència del contingut generat per empreses locals a les xarxes socials està minoritzada, per la qual cosa la majoria dels propietaris dels comerços coincideixen que "caldria una mica més de difusió perquè es donés a conèixer aquest tipus d'iniciativa." Destaquen, també, el fet que la preocupació pel consum de proximitat "no és un tema prioritari del jovent", i per això cal fer incidència a aquest sector de la societat amb iniciatives com aquestes. D'altres, proposen "fer campanya als punts de venda" per arribar a la clientela d'una manera més directa.


Amb la campanya "Tria la teva terra", El Parc Agrari de la Conca d'Òdena, que opera amb la col·laboració del Col·lectiu Eixarcolant, atén una de les debilitats que presenta en el seu pla de gestió: la "manca de comunicació i suport entre les activitats que tenen lloc a la comarca i els serveis que existeixen." Així, amb aquesta iniciativa, compleixen amb un dels objectius plantejats inicialment: "crear xarxa, fer comunicació conjunta i visibilitzar els agents del sector".




92 views0 comments

Comments


bottom of page