Augmenten les vendes al certamen de les Borges Blanques, malgrat la sequera i la pujada dels preus
El migdia del diumenge va ser un dels moments més profitosos segons els productors | Jana Regué
La capital de la comarca de Les Garrigues ha celebrat el certamen de l’Oli Qualitat Verge Extra els dies 19, 20 i 21 de gener amb un nou plantejament, que ha reunit 39 productors de totes les varietats i àmbits geogràfics del país. Segons els organitzadors, l’edició d’enguany perseguia l’objectiu de “situar aquest esdeveniment en l’agenda política, econòmica, social i cultural de l’any”, destacant la convivència de l’arbequina amb altres varietats d’olives i la pluralitat de models d’emprenedoria i producció.
Durant la cloenda del diumenge, l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, va insistir en la necessitat d’aprofitar l’acte per “incidir en l’àmbit social de les polítiques públiques, com ara el repoblament i l’adequació al canvi climàtic”. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, s’hi afegia, recalcant que “cal mantenir actiu i vigent l’esperit al llarg de tot l’any”.
La Fira de l’Oli ha servit per acostar posicions entre polítics nacionals i emprenedors rurals. El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, afirmava durant la inauguració de l’acte que “cal fer tot el que està a les nostres mans per garantir la continuïtat i rendibilitat del sector”. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, assegurava que “les comarques de Lleida noten que som al seu costat”, en una visita a les Borges el matí de diumenge.
El president de la Diputació de Lleida reivindica que les Borges Blanques "és la capital de l'oli tot l'any"
Les elevades temperatures i la manca d’aigua han provocat que s’hagi viscut “una de les collites més dolentes en 17 anys”, segons el president de la DOP Garrigues, Enric Dalmau. Tot i això, productors i organitzadors han fet un balanç positiu de la fira tant per l’elevat nombre de visitants com per l’increment de prop del 28% en el volum de vendes respecte a l’any passat. Concretament, ha tingut protagonisme la compra d’oli al detall, en envasos de 50 centilitres o 2 litres, per sobre de les garrafes de 5 litres.
Segons mil enquestes realitzades per l’organització, tres de cada deu assistents procedien de la demarcació de Barcelona, però el gruix de visitants durant els tres dies ha estat de la província de Lleida. Tot i això, la fira també ha atret persones d’arreu, com ara d’Andalusia o del sud de França.
Les sessions de tastos d’oli a càrrec de la cuinera Montse Freixa han estat una de les activitats més exitoses d’enguany, amb unes 160 persones inscrites. La capital de l’oli també ha acollit xoucookings i tallers gastronòmics per a petits i grans. Hi han acudit cuiners catalans de renom, com els germans Sergio i Javier Torres, Xixo Castaño, Xavier Benet i Pep Moreno.
L’oli Oligami, el millor segons el públic
L’oli propietat dels Olis Ecogami va ser el preferit entre les 1.300 persones que van votar a l’estand de l’Oli Bar de l’Ajuntament de la ciutat, en què s’oferien tastos gratuïts dels quasi quaranta productors del certamen. És el segon any consecutiu que aquest producte conreat per dos joves agricultors a Omellons s’endú el trofeu.
Durant el sopar de l’expositor de dissabte a la nit, es van atorgar els diplomes als millors expositors de l’edició d’enguany. La Cooperativa del Camp de Castelldans va rebre el premi al producte millor dissenyat per les llaunes de tres i cinc litres d’Oliferm, mentre que la Cooperativa de la Granadella es va endur el reconeixement al millor disseny d’estand.
El portal de la Fira de l’Oli va publicar la llista definitiva dels dotze productors finalistes del concurs dels millors olis de la celebració.
Petits i grans productors catalans es troben a Les Borges
Els productors han aprofitat l’acte per donar a conèixer els seus projectes | Jana Regué
Les cooperatives i molins privats que hi han participat coincideixen a dir que la fira és un esdeveniment per donar visibilitat als productes de quilòmetre zero i situar les Terres de Ponent al mapa.
Un dels estands més veterans és el d’Oli Castelló, del Molí d’Oli Gabriel Alsina i Fills, que fa 18 anys que s’exposa a les Borges Blanques i va obtenir l’accèssit de caràcter honorífic durant la celebració del dissabte. És una empresa nascuda el 1879 que aposta per la venda a Espanya i a l’exterior, en llocs com Alemanya, França, Polònia, Lituània i Uzbekistan. La Romina Alsina forma part de la tercera generació d’aquesta família de grans productors de Castelló de Farfanya, que combinen tradició i innovació i conreen fins a 24 varietats d’oliveres de procedències diverses en terres noguerenques. Sosté que “cal mostrar al món la qualitat dels productes de les Terres de Lleida”.
Olis Benet Rebull: "Creiem en la terra i els seus productes, hem de vetllar pel consum de proximitat"
L’esdeveniment també ha servit per donar visibilitat a negocis més petits, com el Molí d’Oli La Vansa, de Boada, que és una productora familiar amb arrels a La Noguera. Arnau París, un dels responsables i cuiner, explica que cultiven la verdiell, una varietat originària de la zona, i exporten oli a països com Holanda, Alemanya i Indonèsia. Declara: “a l’hora de cuinar, treballar amb productes autòctons no té rival”.
Els Germans Benet Rebull elaboren oli d’autor amb valor social i enguany han rebut el premi al millor oli fruitat verd dolç en la categoria de petit productor. Fa 6 anys que van començar a collir olives de les plantacions que tenen entre les Borges Blanques, Juneda i Castelldans i van decidir-se per la recol·lecció a mà i la poca producció. N’obtenen uns 2.000 litres a l’any i només el venen a través de la pàgina web i en el seu restaurant, l’Hostal Benet, de Les Borges.
Molt interessant