top of page
Search
  • Writer's pictureJana Regué i Judit Robles

La Barcelona Wine Week compta amb totes les denominacions d’origen catalanes

Updated: Feb 14

Prop de 21.000 professionals del vi han visitat un número rècord d'estands


Les activitats, ponències i xarrades de la fira han remarcat la importància de la tradició, el territori i la modernitat del món vitivinícola I Judit Robles


El recinte firal de Montjuïc de Fira de Barcelona ha acollit els dies 5, 6 i 7 de febrer la cita de referència del vi de qualitat espanyol, la Barcelona Wine Week. Havent estat històricament una secció de la Fira Alimentaria, enguany ha celebrat la 4a edició en solitari, amb un número d’expositors de rècord. Ha reunit un total de 952 cellers, un 15% més respecte a l’any passat. Corresponen a 73 denominacions d’origen diferents i altres segells de qualitat d’arreu del territori espanyol i destaca la diversitat d’empreses presents, des de microcellers joves fins a grans i tradicionals cellers.


La BWW és un esdeveniment adreçat exclusivament als professionals del sector, és a dir, a productors de vi; fabricadors de copes i recipients per a fer vi; distribuïdores que fan d’intermediàries entre els elaboradors i els venedors i empreses que organitzen activitats vinculades amb el vi. Per això, l’objectiu principal de la fira no ha estat donar a conèixer el vi al públic general, sinó que els negocis creessin relacions professionals i s’obrissin a nous mercats. Aquesta vegada, hi ha hagut al voltant de 1.650 compradors, amb una gran presència de distribuïdors internacionals, uns 700, provinents de països estratègics per a l’exportació de vi estatal, com ara els Estats Units, Alemanya, Canadà, Països Baixos, Regne Unit o la Xina. 


L’organització va optar per deshabilitar la venda d’entrades pocs dies abans d’iniciar la fira i penjar el cartell de sold out. Unes 1.100 persones no van poder accedir-hi el primer dia i es va denegar l’accés a estudiants de sommelier i hoteleria. Els responsables dels cellers que han parlat amb Soca-rel lamenten que “en alguns moments, hem tingut la sensació que el pavelló estava buit, tot i que, en teoria, hi ha hagut overbooking”. No és la primera polèmica que han patit els organitzadors de la fira. L’edició anterior, alguns dels empresaris van reclamar que hi va haver robatoris de part del seu inventari durant l’últim dia d’exposicions. La logística de l’actual edició ha tingut present aquest perill i ha endurit la seguretat en els punts d’entrada i sortida. A més, la directora de la BWW, Céline Pérez, ha justificat les crítiques d’enguany als ràtios al·ludint al fet que “la demanda ha crescut de manera exponencial i hem hagut de vetllar per la seguretat de les persones”. La valoració que en fan els expositors és diversa, perquè, mentre que alguns dubten a tornar l’any vinent, altres qualifiquen de “positivíssima” aquesta edició. 


Luis Planas va dedicar la innauguració de la fira fent un passeig pels espais i els principals expositors I Judit Robles


El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas; el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, David Mascort; el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, i el president de la BWW, Javier Pagés, van inaugurar el saló dilluns al migdia. Planas va assenyalar la importància del sector vitivinícola a Espanya i al món, dient que “el vi és, sens dubte, el producte agroalimentari espanyol més conegut i més divers”. Va remarcar també que “l’estat té un 13% de les vinyes de tot el món”, que genera 430.000 llocs de feina segons el departament. D’altra banda, Pagés es va mostrar satisfet amb l’edició d’enguany: “podem dir que s’està complint l’objectiu inicial, que era crear una fira del vi de qualitat per tenir projecció a nivell internacional”. 



Marta Clot (@viicompanyia_): “És un orgull que una fira d’aquestes dimensions es pugui celebrar a Barcelona”


Catalunya ha estat la comunitat autònoma que més presència ha tingut a la fira de Montjuïc. Del total d’empreses que han participat en la quarta edició del saló, fins a 299 són catalanes, representant-ne un 10% més que a l’edició anterior. Els estands d'exposició han estat dividits en els 11 segells de denominació d’origen vitivinícoles catalans: DO Alella, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Costers de Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DOQ Priorat, DO Tarragona i DO Terra Alta. Marta Clot, antiga pastissera i actual sommelier i divulgadora del món del vi i l’enoturisme a través de les xarxes (@viicompanyia_), expressa a Soca-rel la importància de dur a terme esdeveniments com aquests a la capital catalana: “La Wine Week posa a Barcelona al món com a referent de capital vinícola.” Afegeix que “Catalunya és una gran productora de vi, i és un orgull que una fira d’aquestes dimensions es pugui celebrar a la seva capital.”


Al programa de la fira hi constaven més de vint activitats que oferien als visitats l’oportunitat de tastar vins i assistir a ponències de sommeliers. Moltes d’elles es van dedicar a analitzar els grans reptes i macrotendències del sector, a càrrec d’uns 160 experts, Masters of Wine, sommeliers, crítics i destacats elaboradors, com Dominik Huber, Sara Pérez, Fernando Mora, Almudena Alberca, Tim Atkin, Peter Richards i Beth Willard. 




42 views0 comments

Comments


bottom of page