top of page
Search
Writer's pictureJudit Robles

6 de cada 10 joves estan preocupats perquè desaparegui el comerç de proximitat

Updated: Feb 14, 2024

Un 8% dels universitaris acostuma a consumir aliments de mercats o botigues petites de barri


Cada vegada més, les aplicacions mòbils i les plataformes en línia faciliten la cerca i la compra de plats preparats, produint una disminució en l’elaboració de cuina casolana I Judit Robles


Una recent enquesta sobre el consum i hàbits alimentaris dels universitaris catalans ha demostrat que 1 de cada 10 joves acostuma a fer la compra al mercat. L’estudi realitzat per Soca-rel té l’objectiu de conèixer els patrons de consum alimentari dels joves catalans. Entre les preguntes formulades a 250 universitaris, s’hi troben qüestions com on acostumen a fer la compra o quantes vegades mengen fora (restaurants, bars o take away). L’anàlisi ha mostrat que un 67,1% sol menjar, com a mínim, un o dos cops en un establiment. Però quan es tracta dels aliments que cuinen o consumeixen a casa, s'adverteix una rebaixada de compres en llocs que ofereixen productes collits o produïts en el territori més proper.


L’informe sobre els hàbits de consum a Catalunya publicat per la GESOP i l’Agència Catalana de Consum del 2022 mostra resultats semblants. Amb l’objectiu de conèixer quines són les inquietuds dels ciutadans a l’hora de triar els seus productes, l’estudi revela que el percentatge de joves que prioritza els productes de proximitat és del 10,2%, en contrast amb un 44,2% de la franja dels més adults. El grup que prefereix consumir productes de quilòmetre zero és el dels adults de més de 50 anys. Pels més joves, aquesta darrera qüestió no és prioritària.


Gessamí Caramés: "Ens desacostumem més a cuinar i a consumir producte de qualitat perquè la vida va molt de pressa"

El paper de les xarxes entre el jovent


Tot i que un dels efectes de la globalització és la minimització del petit comerç, les grans plataformes i xarxes socials han deixat un espai per a perfils que divulguen als més joves la importància del consum ecològic i de proximitat. Jacint Carafí (@cintet), Ada Parellada (@adaparellada) o Laura Zurriaga (@croquetadexocolata) són alguns exemples de creadors de contingut que reivindiquen els aliments de quilòmetre zero i la cuina catalana a través de vídeos de receptes a Instagram o TikTok.


Gessamí Caramés, xef del restaurant Meleta de Romer i co-presentadora del programa Cuines de TV3, també és una divulgadora del menjar tradicional a Catalunya. En el seu darrer llibre Els Ranxos de la Gessa, reivindica, a través d'una col·lecció de receptes de tota mena, el valor de la cuina marinera i de proximitat. Explica, després de mostrar-li les respostes de l'enquesta: "Entenc molt bé el que li passa al jovent. Cada vegada, ens desacostumem més a cuinar i a consumir producte de qualitat perquè la vida va molt de pressa." Afageix que "la gent va corrent a tot arreu, i quan no fas res, et sents inútil. Hi ha aquesta necessitat d'omplir el teu temps al màxim, i el menjar és una cosa que es queda enlaire." La Gessamí proposa una solució: el batch-cooking. Es tracta d'una tècnica que consisteix a "agafar un dia a la setmana i dedicar-lo a cuinar, fer uns quants tuppers i, si cal, congelar-los." D'aquesta manera, "pots garantir més salut a l'hora de consumir aliments." Al final, diu, "si vols estar conscienciat amb el territori, jo crec que el batch-cooking és la solució per no haver de canviar els teus hàbits."



Els resultats de l'enquesta, en números


A partir de l’enquesta s’ha pogut observar que el 92% dels universitaris compra en grans supermercats, respecte dels que compren en comerços locals. Entre les superfícies més destacades s’hi troba l’empresa espanyola Mercadona (36,2%), seguida dels supermercats catalans Bonpreu i Esclat (18,8%). Alguns dels altres comerços que més freqüenten els estudiants són Lidl (10,1%),  Consum (6,4%) i Carrefour (5%).



Un 65,8% dels enquestats ha respost a una de les preguntes de l’enquesta assegurant que compren més productes frescos que processats. Pel que fa a la compra de productes processats, un 34,2% ha escollit aquesta opció. La següent gràfica mostra els motius pels quals aquests estudiants l’han votat:



Per altra banda, el jovent justifica que consumeix producte fresc perquè els interessa cuidar del medi ambient o els agrada cuinar amb producte poc processat i preparar-se el menjar ells mateixos. També es troben explicacions que fan referència a problemes de salut: alguns joves argumenten que prefereixen comprar productes frescos perquè els preocupa el seu benestar o pateixen malalties com el TCA (trastorn de conducta alimentària). Segons una enquesta de Salut a Catalunya realitzada l’any 2020, hi ha més de 85.000 persones que declaren patir un trastorn de conducta alimentària al territori català. La majoria són dones, però sobretot joves d’entre 12 a 25 anys. Aquesta tendència posa de manifest la importància de promoure una relació saludable amb els aliments i el cos des de les primeres etapes de la vida.

99 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page